17 Ocak 2009 Cumartesi

Salvador Dali

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí y Domènech, kısaca Salvador Dalí, ispanyol sürrealist ressam.
Dalí 11 Mayıs 1904'te, İspanya'nın Katalonya bölgesinde bulunan Figueres kentinde, Salvador Dalí i Cusí ve Felipa Domenech Ferres çiftinin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Çiftin 1901 doğumlu ilk çocuğu, Dalí'nin doğumundan tam dokuz ay on gün önce (1 Ağustos 1903'te) sindirim yolu iltihabından ölmüş, onun ismi olan Salvador da ikinci çocuğa geçmiştir.
1914'te annesinin desteğiyle özel bir resim okuluna yazılan Dalí, 1919'da Figueres Belediye Tiyatrosu'nda ilk sergisini açtı. Şubat 1921'de ise çok sevdiği annesini meme kanserinden kaybetti. Annesinin ölümü hakkında "hayatımda aldığım en büyük darbeydi.'' diye bahsetmektedir.
Dalí hayatı boyunca, 1500'den fazla resim ve onlarca heykelin yanı sıra, çeşitli taş baskı eserler, kitap illüstrasyonları, tiyatro dekorları ve kostümleri üretmiştir. Ayrıca, Man Ray, Brassaï, Cecil Beaton ve Philippe Halsman gibi fotoğraf sanatçılarıyla ve Elsa Schiaparelli, Christian Dior gibi moda tasarımcılarıyla beraber çalışmıştır.
Bugün Dalí'nin eserlerinin büyük çoğunluğu, Figueres'deki Dalí Tiyatro ve Müzesi'nde bulunur. Florida'nın St. Petersburg kentindeki Salvador Dalí Müzesi, Madrid'deki Reina Sofia Müzesi ve Los Angeles'taki Salvador Dalí Galerisi de sanatçının yüzlerce eserini barındırır.

Yoğun istek üzerine 1 şubata kadar uzatılan ''İstanbul da bir sürrealist; Salvador Dali'' sergisi Sabancı Sanat Müzesinde sergilenmektedir. Ayağınıza kadar gelen bu fırsatı gerçekten kaçırmayın derim. Bir daha bulup gezmesi zor olucaktır. Dali hakkında doğumundan başlayarak ölümüne kadar geçen sürede hem eserleri, hem aile hayatı, hem aşk hayatı ile ilgili bilgiyle dolup taşıyorsunuz.
Ve kesinlikle 1-2 saatte gezip bitilicek gibi değil. 3 katlı sergide bana kalırsa her kata bir gün ayırmak lazım ancak böyle bir şey mümkün olmadığından sergiye gittiğiniz güne başka program koymayın derim.

Kendini dahi olarak nitelendiren Dali bence kendine haksızlık ediyor. Çünkü onun dahiden de öte birşey olduğunu düşünüyorum. Günlüklerine daha 13 yaşında liseyi bitirip dahi olacağım ve herkes beni konuşucak diye yazması daha çocuk yaşlarda ne olmak istediğine karar wermesi benş gerçekten şasırttı.
'
Ayrıca Gala ile yaşadığı aşkta gerçekten büyük bir aşkmış. Bazı eserlerine attığı 'S.G Dali' , 'Salvador G Dali' gibi imzalarda bulunan G nin de böylece nerden geldiğini anlamış oldum. Ailesinin itirazlarına karşı Gala ile evlenmiş ve Galanın ölümüne kadar ona büyük bir aşk beslemiş Galayı kaybettikten sonra ise zaten evinden dışarı bile çıkmayacak kadar bunalıma girmiş ama yinede üretmeyi bırakmamıştır.

Sergide beni bir diğer şaşırtan şey ise Ara Güler'in Salvador Dali ile tanışması ve onun resimlerini çekmesidir. Gerçekten bugune kadar gördüğüm en güzel Dali resimleri olmakla beraber Güler'in Dali ise tanışmış olabilmesini, onunla sohbet edebildiğini düşünmek bile beni inanılmaz kıskandırdı ve gururlandırdı.


Her ne kadar Dali ben iyi bir ressam değilim çünkü iyi resim yapabilmek için biraz aptal olmak gerekir ben ise iyi resim yapamayacak kadar zekiyim demesi aslında ne kadar dahi olduğunu sürekli vurgulasa da bence biraz kendiyle ve onu bu kadar ciddiye alan insanlarla dalga geçiyor.

O her ne derse desin ''İyi ressam olmak çok kolaydır. Sadece iki şartı vardır. Birincisi ispanyol olmanız gerekir. İkincisi adınızın salvador dali olması gerekir.''